Gy.I.K. – Gyakran Ismételt Kérdések

Kiválogattuk a legfontosabb kérdéseket, amiket email-en és telefonon keresztül kaptunk.

K: Mi az NA gyűlés?

V: A gyűlés egy olyan hely, ahol támogatást kapsz azoktól, akik már voltak ott, ahol te vagy most. Gyere el bármikor, és látni fogod, hogyan válnak és maradnak tiszták emberek. Remélhetőleg így könnyebb lesz elhinni, hogy neked is sikerülhet. Gyere, amilyen gyakran tudsz! Pénzbe nem kerül. Később aztán te inspirálsz majd másokat a felépülésben. Ez így működik: segítünk egymásnak tisztának maradni, mert egyedül nem megy.

K: Még mindig használok, mehetek így is?

V: Természetesen, gyere bátran! Sokan így kezdtük a felépülést. A rendszeres gyűlésre járással növekszik a vágy a használat abbahagyására.

K: Bármikor megjelenhetek egy gyűlésen?

V: Persze. Nincs megkötés. A gyűléseket azok a tagok csinálják, akik egyszer újonnan érkezők voltak. Szerető fogadtatásban lesz részed, az sem baj, ha késel. Gyere, ülj be, igyál egy üdítőt és figyelj.

K: Az NA vallásos?

V: Egyáltalán nem! Az isten szó elhangzik ugyan a felolvasásokban, valójában a felsőbb erőt mindenki maga alakítja ki. Szükség van egy felsőbb erőre a felépülés folyamatában. Ez sokak számára a csoport. A gyűlésre rendszeresen járó tagok és szponzoraik egy támogató hálózatot hoznak létre.

K: Vényköteles gyógyszerektől függök, mehetek akkor is?

V: Persze. Nem a drog fajtája határozza meg a függőt, nekünk függő személyiségünk van! Ha le akarsz állni, de nem megy egyedül, köztünk a helyed.

K: Mit jelent a nyitott gyűlés?

V: A nyitott gyűléseken szívesen látnak mindenkit. Elhozhatod a barátodat, de ha a barátodként van jelen, akkor tartózkodnia kell a megosztástól. A zárt gyűléseken csak függők vehetnek részt vagy azok, akik úgy gondolják, hogy függőségi problémájuk van.

K: Ki a szponzor?

V: Az a személy, aki segít a lépéseken való munkában. Ha rendszeresen jársz gyűlésre, biztosan neked is szimpatikus lesz valakinek a felépülése, és könnyen azonosulsz valamelyik azonos nemű taggal. Őt felkérheted szponzornak.

K: Mi az a témagyűlés?

V: Vannak szpíker gyűlések, ahol egy felkért tag beszél a saját történetéről, más gyűléseken az irodalomból olvasnak fel egy részt.

K: Van a gyűléseknek elérhetősége?

V: A legtöbb gyűlésnek van elérhetősége amit a gyűléslistán meg is találhatsz.

K: A honlapon megtalálom a gyűléseket?

V: Igen.