Szakembereknek, érdeklődőknek.

INFORMÁCIÓ – A Narcotics Anonymous közösségéről

Ez az információ egyaránt szól azoknak, akiknek problémájuk van, és azoknak, akik kapcsolatban állnak olyanokkal, akiknek problémájuk van, vagy gyaníthatóan problémájuk van a drogokkal. Ez az ismertető azt mondja el, mit várjunk a Névtelen Drogfüggők, a Narcotics Anonymous (továbbiakban: NA) közösségétől. Leírja, mit csinál, és mit nem csinál az NA.

ELÉRHETŐSÉGEK: Várjuk érdeklődésüket a Narcotics Anonimous-al kapcsolatban a következő elérhetőségeken: E-mail: pr@nahungary.hu Telefon: +36308669262; +36303154388; +36305733801

MI AZ NA?

Az NA olyan férfiak és nők nonprofit közössége, akik számára a drog jelentős problémává vált. A Narcotics Anonymous a minden drogtól való teljes absztinencia programja, felépülő drogfüggők vagyunk, segítséget nyújtunk egymásnak tisztán maradni. Az NA nyitott bárki számára, aki úgy érzi szüksége van rá. Közösségünk nem szakmai szervezet, önellátó, nem tesz különbséget vallási vagy faji, vagy politikai hovatartozás tekintetében, és szinte mindenütt a világon megtalálható. A tagság nincs korhatárhoz vagy iskolai végzettséghez kötve.

MIT CSINÁL AZ NA?

1. Az NA tagok megosztják tapasztalataikat bárkivel, aki segítséget kér, hogy megoldja drogproblémáját. Az NA személyes segítséget, úgy nevezett szponzorálást nyújt az NA-ba bárhonnan betérő függőknek. 2. A tizenkét lépésben leírt programunk utat mutat a függőnek, hogy drogok nélkül is megelégedett életet tudjon élni. 3. Ennek a programnak a megbeszélése folyik az NA csoportok gyűlésein. 4. A nyitott szpíker-gyűléseket mind drogfüggők, mind érdeklődők látogathatják. A nyitott gyűléseken való részvétel a legjobb módja annak, hogy megtudjuk, mi az NA, mit csinál és mit nem. Ezeken a gyűléseken egy vagy néhány tag elmondja saját történetét, tapasztalatait a függőséggel kapcsolatban, azt, ahogyan eljött az NA-ba, és ahogyan változott az élete ezt követően. 5. A nyitott csoportgyűléseken az egyik tag röviden beszél a használat és a józanodás során szerzett tapasztalatairól, melyet beszélgetés követ, ahol minden hozzászóló a saját tapasztalatairól beszél. A zárt gyűléseket NA-tagok látogathatják, valamint bárki, akinek drogproblémája van. 6. Az NA-tagok egészségügyi és büntetésvégrehajtó intézetekben is tartanak gyűléseket. 7. Az NA-tagokat (csoportokat) fel lehet kérni, hogy információs gyűléseket tartsanak különböző rendezvényeken, szervezeteknél, intézményeknél.

MIT NEM CSINÁL AZ NA?

Az NA

• Nem kezdeményezi függők gyógykezelését

• Nem toboroz tagokat

• Nem kezdeményez vagy támogat kutatásokat

• Nem vezet jelenléti ívet vagy kórtörténetet

• Nem csatlakozik szociális intézmények tanácsaihoz

• Nem követi vagy befolyásolja tagjait

• Nem készít orvosi vagy pszichológiai diagnózist vagy prognózist

• Nem nyújt elvonási vagy ápolási szolgáltatásokat, kórházi ellátást és semmiféle orvosi vagy pszichiátriai kezelést

• Nem nyújt vallási szolgáltatásokat

• Nem biztosít lakást, élelmet, ruházatot, állást, pénzt vagy más szociális juttatásokat

• Nem nyújt háztartási vagy szakmai tanácsokat

• Nem fogad el pénzt szolgálataiért, vagy más juttatást nem-NA forrásokból

• Nem ad ajánlólevelet bíróságoknak, ügyvédeknek, társadalmi szerveknek, munkaadóknak stb.